ana sayfa > Site > Erbaş Online, Eron Hosting, Saçmalıklar ve Sitenin Kapanma Hikayesi

Erbaş Online, Eron Hosting, Saçmalıklar ve Sitenin Kapanma Hikayesi

Perşembe, 22 Kas 2007

Biriktirdiğim yazıları her gün bir tane olacak şekilde yazmayı planlıyorum. (Plan bu olduğuna göre herhalde birkaç gün yazmadıktan sonra “yeter artık bugün yazacağım” şeklinde düşünebilirim ve yazabilirim gibime geliyor.) Yazıların ilkini şirketin attığı süper kazığa ve sitenin birkaç ay kapanmasına ayırmak istedim.

Erbaş Online, zaten en başından beri “Ne kadar ekmek, o kadar köfte” şeklinde düşündüğüm bir alan adı (domain) ve barındırma (hosting) şirketi idi. Şirketin kendi veri sunucuları olması ve Almanya tabanlı çalışması bir nebze ücretlerin düşüklüğünü açıklıyordu, ancak yine de nedense şirkete pek bir kanım kaynamamıştı. Şirket, sunucularında jsp desteği veren ve bu işi en uygun fiyata yapan şirket durumundaydı. Ben de jsp olarak sadece eski bir projemi sunacağımdan bu işe çok para vermek istemiyordum. O yüzden alan adı ve barındırma hizmetlerini kendilerinden almaya başladım. Daha sonra söylemiş oldukları jsp hizmetini veremediler, neden bilmiyorum ama beceriksizliklerinden olsa gerek diye düşünüyorum. Ben de tam bu sırada sunacağım proje dosyalarımı kaybettiğimi fark ettim. Sitenin geri kalanını da sunmaya başlamıştım ve bu jsp konusu hariç daha bir falsolarını görememiştim, o nedenle devam etmeye karar verdim. İlk sene sunmuş oldukları hizmetler son iki aydaki zaman zaman gidip gelen site haricinde fena değildi. Özellikle son ay siteyi hemen hemen hiç açık göremememe rağmen son birkaç günde site yeniden erişilebilir duruma geldi ve ben de nihayet ne sorunları varsa giderdiler herhalde diye düşündüm. Durum pek de öyle değilmiş.

Sitenin yenileme süresi geldiğinde ben de üstteki düşünceden yola çıkarak kendileriyle sözleşmeyi bir sene daha uzatmaya karar verdim. Aslında o sıralar çok da fazla bir seçeneğim yoktu çünkü üniversite maceramın son virajlarını almakla uğraşıyordum, son dakikalarda yine biraz tempo artmıştı. İlk birkaç günün sonunda yine site kapandı. İşte bu andan sonra ben biraz kaşındığımı itiraf etmek zorundayım. Teknik servislerine durumu ilettiğimde istersem paramı geri alabileceğimi ve başka bir şirketle çalışabileceğimi bildirdiler. Ancak ben hala yoğun ve her zamanki gibi üşengeçtim, site taşımak, yeniden alan adı ve barındırma şirketi bulmak vs. gibi şeyleri yapmak istemiyordum. Bu nedenle paramı değil hizmetlerinin devamını istediğimi söyledim. Kendileri de sorunun birkaç gün içinde çözülmüş olacağını söylediler.

Üstte yazdığım görüşme sonrası şirket ve sitem ile ilgili şirket yöneticilerinden birkaç ay yanıt alamadım. Şirket ile ilgisi olabilecek bütün mail adreslerine birbirinin benzeri mailler gönderdim. Şirketi aramak istedim ancak telefonlarını iptal ettirmişlerdi. Bu arada şirket ile problemi olan tek kişinin ben olmadığımı da öğrenmiş oldum. Diğer birkaç yerde okuduğuma göre şirketin sunucularında bir problem olmuş ve sitelerin bir çoğunu tutan diskler uçmuş. Yedekler de yokmuş. Bu süre zarfında 3 tane birbirinden kötü olay başıma gelmiş oldu:

  • Site uzun bir süre kapalı kaldı.
  • Paramı geri alabileceğime dair umudum gittikçe azaldı.
  • En kötüsü ise şirketle konuşmadan siteyi yeniden kuramayacak olmamdı.

Bu son maddeyi açıklamam gerek: Tabi bu site işlerini kör topal idare ettiriyoruz, sistem de bir şekilde çalışıyor ya, uzun bir süre alan adımı kontrol edebilmemi sağlayan erbaş online dan bağımsız bir sitede bulunan yönetim panelinin şifresini almak hiç aklıma gelmedi. Daha sonra aklıma geldi de birkaç kere bu yönde girişimlerim oldu. Ancak birinde şifreyi öğrenemedim, diğerinde de verdikleri şifreyi kullanamadım. O iş de öylece kaldı. Site kapanınca aslında bu şifre elimde olmuş olsaydı kısa bir süre içinde www.eminsenay.com adresini yeni barındırma şirketimin isim sunucularına yönlendirebilecektim, verileri de taşıyınca kaldığımız yerden devam edecektik. Ancak bu şifre olmayınca maalesef bu seçenek de ortadan kalktı. Elimde 2 seçenek vardı; ya yaklaşık 1 sene bekleyerek alan adımın boşa çıkmasından sonra tekrar alan adımı kendi üzerime kaydettirecektim, ya da erbaş online ın aracısı olduğu alan adı hizmeti veren şirketi bulacak, onlara durumu anlatacak ve kontrol paneli şifremi bana vermeleri için ricada bulunacaktım. İkinci seçeneği seçmeyi tercih ettim ve Ipowerweb adlı başka bir şirketi buldum. Durumu kendilerine anlatmam ve onları durumun gerçekliğine ve ciddiliğine inandırmam yaklaşık 1 ay sürdü. Neyse ki sorun bir şekilde çözüldü. Sanırım bir şekilde bu şirket erbaş online ın kulağını çekti de bir anda hiç cevap alamadığım mail adreslerinin birinden şifremi içeren bir mail alabildim.

Artık şifrem de olduğuna göre eski sitemi tekrardan ayağa kaldırmak çocuk oyuncağı idi. Ya da gerçekten öyle miydi? Nedense bir türlü bir aralar aldığım veritabanı yedeğini bulamıyordum. Uzun arama uğraşları fayda vermedi ve ben de erbaş online a attığım maillerde bu durumu da sormaya başladım. Aslında bu olaylar iç içe geçmiş durumda da anlatımı daha da karışıklaştırmamak için böyle olduğunu varsayalım. Artık maillerin ulaştığını bildiğim bir adres de vardı. Ancak yine uzun uğraşlar sonucu cevap alabildim ve kendilerinde hiçbir yedeğin bulunmadığını öğrendim. Bu arada tabi paramı geri alma konusunda attığım hiçbir maile cevap alamadım ve paranın üzerine bir bardak soğuk su içtim. (Açıkçası çok fazla bir şey değildi, bu para barındırma şirketlerine kaptırdığım ilk para da değildi (bu tamamen buraya şimdilik yazmayacağım başka bir hikaye), o yüzden çok fazla üzülmedim.)

Bütün bu uğraşıdan sonra, eski yazdıklarımın üzerine de bir bardak su içtikten sonra sitemi tekrardan kurabildim. Bu sefer daha dikkatliyim.

Son olarak Erbaş Online ile yaptığımız son görüşmeden bahsetmek istiyorum: Kendilerinden nihayet yedekleri de olmadığını öğrendiğim mailde artık bu piyasada çalışmadıklarını ve bundan sonra da çalışmayacaklarını yazmışlar. Ben de benden başka bu insanlar nedeniyle kimsenin mağdur olmasını istemediğim için kendilerine yaptıkları ya da desteklediklerini öğrendiğim bütün internet tabanlı işte o anki ya da daha sonra olacak olan potansiyel müşterilerine yaşadığımız durumu aktaracağımı ilettim. Benim her gün bu insanları takip etmek gibi bir lüksüm olmadığı için aşağıya 2 sene boyunca görüstüğüm bütün insanların isimlerini yazıp işi şimdilik arama motorlarına havale etmek istedim. Şirketin bir parçası olup da bu olayların sorumlusu olmayanları bilmeme imkan yok. O nedenle aşağıda yazdığım yaş odunlardan şimdiden özür dilerim.

Ugur Bastug

Mahmut Tasöven

Ercan Kilic

Aykut TAN

Hakan Tükenmez

(Bütün isimler maillerin en altından kopyala/yapıştır yapılmıştır. Yazıtipleri ve renklerine dokunulmamıştır.)

Site , , , , , , , , , ,

  1. Cuma, 06 Haz 2008 zamanında 01:44 | #1

    Merhabalar Emin bey, malesef yazdiklarinizin bir coguna katilmak durumundayim. bazi sorunlar yasamis ve bundan kaynakli olarakta hosting sirketini kapatmak durumunda kalmistik, ne varki hakkimizda yazdiklarinizin tamami gercegi yansitmamakla birlikte, yazinizda bazi sapmalar olusmus durumda. eminsenay.com domaininizi kaybetmemeniz icin elimizden geleni yaptigimizi itiraf etmenizi beklerdim niye derseniz sizin icin reselleri oldugumuz firmalarla yazismalar yaptik size gereken panel sifresini bir sekilde o firmadan temin ettik ve size ulastirdik cünkü biz iflas etmis ve isyerini kapatmak durumunda kalmis olabiliriz ama bu durumdan müsterilerimizin olabildigince az etkilenmesi icin, kapali olan sirket sayfasina BÜYÜK KARAKTERLERLE herkesin görebilmesi vede anlayabilmesi icin, iletisim emaili ve kapanma sebebini bildiren cok uzun olmayan bir yazi koyduk aylarca ve bu email adresindende sizde olmak üzere bircok müsterimiz bize ulasti ve bizdeki domainlerini bir baska firmaya aktarabilmesini sagladik. yazinizda ipowerweb in olayin gercekcilgini ve ciddiyetini onlara anlatmanizin yaklasik 1 ay sürdügünü belirtmissiniz. (ipowerin pekte umurunda degildir bu tür durumlar cünkü register ettiren resellerle muhattap olmaktalardir ) ama malesef üzülerek söylemek durumundayimki buda gercek disi ve asli olmayan bir yazidir cünkü sizde cok iyi biliyorsunuzki ipowerweb le iletisim kurdunuz ama malesef gerekli sifre ve kullanici adini size tahsis etmemislerdir ve bunun yerine direk olarak bizim iletisim emailimize bu gerekli kodlari göndermislerdir,(ipower in bizim kulagimizi cekmek gibi bir lüksü bulunmamaktadir. ) Cevap alamadiginiz emailden biranda sifrenizi iceren emaili aldiginizi belirtmissiniz. ama cevap alamadiginizi iddia ettginiz emailden daha öncede size bu sifreyi zaten gönderecegimi belirtmistim hatirlarsaniz. ve size tamam ben ipowerla iletisime gececegim ve gerekli sifrelerin tarafiniza gönderilmesini saglayacagim. sizi magdur etmemek icin elimden geleni yapacagimi söylemistim. siz bizim sizi magdur etmemek icin elimizden geleni yaptigimizi belirteceginize malesef tam tersini belirtmissiniz. tamam yorum yapabilir elestiride bulunabilirsiniz ama gerceklerden saparak karalama yapmaniz gercekten cok üzücü.
    Saglicakla Kalin.

  2. Cuma, 06 Haz 2008 zamanında 17:30 | #2

    Selamlar,
    1- Dosyalari kaybetmemem icin elinizden geleni yapip yapmadiginizi bilmiyordum, buradan ögrenmis oldum. Ancak bu süre zarfinda bu konu ile ilgili herhangi bir bildirimde bulunmadiniz. Zaten her durumda dosyalar geri getirilemedikten sonra bunlarin benim icin herhangi bir önemi kalmiyor.
    2- Size defalarca farkli maillerden ve hatta telefon numaranizdan ulasmaya calismama ragmen bana herhangi bir cevap vermediniz, ipowerweb ile iletisim kurduktan sonra daha önce e-mail göndermis oldugum adreslerden biri ile bana cevap verdiniz ve iletisimi oradan sagladik. Isterseniz göndermis oldugum bütün mailleri size gönderebilirim, ancak gerek oldugunu sanmiyorum cünkü bunlar zaten size ulasmis durumdaydi ancak cevap verme zahmetine katlanmadiniz ne yazik ki.
    3- Sitenize aylarca büyük harflerle koymus oldugunuz mesajlardan ve adreslerden haberim yok, cünkü site defalarca denememe ragmen ulasilamiyordu. Sadece bir tanesi varsayilan plesk sayfasi aciyordu.
    4- Sifreyi göndereceginizi söyledikten aylar gecmesine ragmen göndermediyseniz bunu pek iyi niyetli olarak anlayabilmem mümkün degil, kusura bakmayin. Ayrica cevap alamadigim zaman sizin bu maili atmanizdan sonra basliyor, uzun birkac ay süresince devam ediyor.
    5- Öncelikle beni magdur etmemek istiyor olsaydiniz karsiligini alamadigim hosting bedelini tarafima iade ederdiniz. Parayi ödedikten cok kisa bir süre sonra site tamamen erisilemez hale gelmisti ve ben daha sonra paramin iadesini istemistim. Paramin iadesini istedigim zaman cok büyük ihtimalle ödeme tarihinden itibaren 1 ay gecmemisti.
    6- Söylediklerimi karalama olarak algilamaniza pek sasirmadim. Ben de basima bunlarin gelmesini ve bu girdiyi yazmayi istemezdim; bunun yerine hicbir sorun yasamamayi, ya da az sorun yasayip abartmayi, hatta karalama yapmis olmayi tercih ederdim. Ancak basima gelenlerin disinda herhangi bir sey yazmadim.

    Not: Google’in isini yapmasina bir kez daha sevindim…

  1. Cuma, 03 Nis 2009 zamanında 21:09 | #1
  2. Çarşamba, 28 Eki 2009 zamanında 21:12 | #2